Kategoriler

Bir Kasesi Bile Binbir Derde Deva: Kavurganın Faydaları

Kavurga; Türklere özgü, tahıldan yapılan geleneksel ve yöresel bir kuru yemiş türüdür. Türkiye’de farklı yörelerde çeşitli tohumların da buğday tanelerine karıştırılarak kavrulması ile yapılmaktadır.

Daha çok Nevşehir, Malatya, Çankırı, Afyonkarahisar, Emirdağ, Sivas, Yozgat, Kayseri, Erzurum, Kars gibi Anadolu’da kışın uzun ve sert geçtiği bölgelere özgü bir yemiş türüdür.

Yıkanmış tahılın yanmaz bir tava ya da sac üzerinde kavrulması ile yapılır. Özellikle tok tutması, protein yönünden yüksek olması nedeniyle kışın sert geçtiği iç bölgelerde çok tercih edilir. Türklerin Anadolu’ya göç ederken getirdikleri bir yiyecek kültürüdür.

Kavurganın Faydaları Nelerdir?

Kavurga

 İçeriğinde birden fazla besin kaynağı olan bu karışım kan akışını hızlandırarak damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.

 Diyet listelerinde ara öğün için tüketilebilir. Uzun süre tokluk hissi verir. Bir avuç kavurga sindirimi düzenler ayrıca vücudun gün içerisinde ihtiyacı olan enerjiyi de sağlar.

– Bağışıklığın direncini artırarak vücudun zararlı hücrelere karşı koruyor. Soğuk algınlığından tutunda kanserli hücrelere kadar oluşumunu da engeller.

 Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan sürekli öksürüğe de iyi gelen kavurga aynı zamanda boğazda biriken enfeksiyon hücrelerini balgam yolu ile atmanıza yardımcı olur.

– Böbrek taşından muzdarip olan hastalara da şifa olan kavurga, günde bir avuç tüketerek böbrekte oluşan taş ve kum gibi sorunları atmanızda ekili olur.

– İçerdiği birden fazla yemiş sayesinde antioksidan özelliği artan kavurga güçlü bir mikrop öldürücüdür. Vücuttaki toksinleri atmada oldukça etkilidir

Kavurga Faydaları

Tam anlamıyla kavurga nasıl yapılır diye merak edenler, buyursunlar.

Anneannelerin Kavurga Tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı menengiç tohumu
  • 1 su bardağı kabak çekirdeği içi
  • 1 su bardağı karpuz çekirdeği
  • 1 su bardağı keten tohumu (çedene)
  • 1 su bardağı kuru mısır

Arzu ederseniz;

  • Dilediğiniz kadar badem, fındık içi, kaju

Yapılışı:

Döküm tavayı ısıtın. Islanmamış olan aşurelik buğdayı orta ateşte 7 dakika kavurun.

Keten tohumu, kabak çekirdeği içi, kavrulmamış menengiç tohumunu, karpuz çekirdeğini ve isteğinize bağlı olarak eklediğiniz kuru yemişleri ekleyerek kavurun.

Buğdaylar altın sarısı bir renk aldıktan sonra hepsini soğuması için geniş bir siniye dökün.

Yeme önerisi:

Mis gibi ev yoğurdunun içine ekleyerek sabahları tüketebilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gördünüz mü? rastgele tarifler

error: