Kategoriler

Aft Yaraları Neden Olur, Aft Nasıl Geçer?

Aft Tedavisi

Ağız içerisinde genellikle yanak ve dudak mukozasında, yumuşak damakta ve dil üzerinde görülen, beyazımsı bir şekilde görülen yaralara aft denir.

Ağızda oluşan bu yaralar sosyal yaşantımızı ciddi anlamda etkiler. Gülerken, konuşurken ya da bir şey çiğnerken acı verici olan bu yaralar kimi zaman ağız içerisinde birden fazla çıkabilir.

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, dişeti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır.

Ağız içerisinde oluşan aft yaralarının neden oluştuğu tam olarak bilinmese de bazı faktörler ağız içerisinde aft oluşumuna neden olur. Bu yaraların neden bir bakteri ya da virüs olmadığı için bulaşıcı değildir.

Aft Yaraları Neden Oluşur?

Stres: Birçok rahatsızlığın baş nedeni olan stres ağız içinde yaraların (aft) oluşumunda önemli bir faktördür.

Yiyecekler: Aşırı baharatlı besinler ve asit oranı fazla olan gıdalar, ağız mukozasını tahriş ederek ağız içerisinde aft oluşumuna neden olur. Portakal, greyfurt, domates, sirke, turşu, cips gibi yiyecekler örneklerden birkaçıdır.

Travma: Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.

Diş macunu: Ağız temizliğinde kullanılan diş macunlarında köpürtücü olarak kullanılan maddeler mukoza hücrelerine zarar verebilir. Bu nedenle aft oluşumunda etkili faktörlerden biridir.

Sistemik hastalıklar: Behçet Hastalığı : Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır. Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.

B12 vitamini ve demir noksanlığı, sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.

Ağrıyı azaltmak ve iyileşme sürecini kısaltmak için

  • Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalır.
  • Yemeklerden önce aft bölgesine ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir.
  • Gene aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid uygulanması ya da steroidli bir gargara ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • “Chlorhexadine” gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.

Aft Yaraları için Sumak

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı ve uygulanışı:

1 bardak suyu cezveye alıp kaynatıyoruz. Kaynayan suyun içerisine 1 yemek kaşığı sumak atıp 2 dakika boyunca kaynatıyoruz.

Bu karışım soğuduktan sonra ağız içi bu suyla gargara yapılır. Ağız içinde oluşan aftların kısa sürede ortadan kalkacağını göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gördünüz mü? rastgele tarifler

error: