Kategoriler

İyi Hamur İşi Yapmanın Sırları

Hamur işi püf noktaları

Hamur açmak, kek yapmak veya pasta pişirmek sanıldığından çok daha fazla emek ve dikkat ister. İşte size faydası olabilecek küçük sırlar…

İyi Hamur İşi Yapmanın Sırları

-Hamur işi tarifinizi hazırlamadan önce tarifi başından sonuna kadar tam olarak okuyun.

-Kullanacağınız malzemelerin mutlaka taze olmasına dikkat edin. Son kullanma tarihi yakın veya geçmiş ürünleri kesinlikle kullanmayın.

-Malzemelerinizi önceden tam olarak ölçüp hazırlayın.

-Kullanacağınız ıslak malzemelerin mutlaka oda ısısında olmasına dikkat edin.

-Kalıbınızı hazırlayacağınız ürüne göre önceden seçip, hazırlayın.

-Unu kullanmadan önceden elerseniz, zerrelerin arası hava dolar ve hamur işleriniz daha gevrek olur.

Un Eleme

-Eğer almış olduğunuz unun taze olup olmadığından emin değilseniz, biraz unu elinizin içerisine alın ve iyice sıkın. Eğer un bu sırada avucunuzun içerisinden dışarıya doğru fışkırıyor ise bu unun taze olduğunu gösterir. Eğer un bayat ya da rutubetli ise bu tür unlar elinizden fışkırmayacak ve unun fazlasını avucunuzda kalacaktır.

-Yağlı kağıt çabuk yırtılmayan ve yanmaz bir kağıt türüdür. Özellikle kek pişirirken kalıba yağlı kağıt döşerseniz kekiniz kalıba yapışmaz ve daha çabuk pişer.

Yağlı Kağıt

-Önceden ısıtılmış fırın en fazla 5-7 dakika olmalıdır.

-Herhangi bir tatlı pişirirken, kabı yağladıktan sonra serpeceğiniz dövülmüş fındık ya da badem ile kıtır kıtır bir lezzet yakalayacaksınız.

-Bayat ekmek içlerini mutfak robotunda öğütüp, tavada yağ koymadan kavurabilir ve galeta unu yerine kullanabilirsiniz.

-Kış aylarında yediğiniz portakalların kabuklarını atmayın. Bunların renkli dış kısımlarını bol toz şekerle birlikte mutfak robotunda püre yapın. Derin dondurucuya kaldırıp gerektikçe tatlılarınızda kullanın.

Portakal Kabuğu

-Portakal veya limon kabuğu rendeleyeceğiniz zaman kesinlikle sadece kabuğu rendeleyin. Eğer beyaz kısmı rendelerseniz acı tat, hazırladığınız yiyeceğe geçer.

-Pek çok meyve gibi portakalın da iki yarısının farklı lezzette olduğunu biliyor muydunuz? Ağaçtan koptuğu sapına yakın kısımları diğer ucuna göre her zaman biraz daha tatlıdır.

-Meyveli kek yapacağınız zaman, meyveleri iyice kurulayıp unla karıştırdıktan sonra kek hamuruna ekleyin ve kek hamurunu çok iyi çırpın; çünkü iyi çırpılmamış kek hamurunun içindeki meyveler dibe çöker.

-Kek veya pasta hamurunuzu hazırlarken un katmadan önce 1 çay kaşığı limon suyu eklerseniz hem daha iyi kabarır hem de hafif ve güzel bir kokusu olur.

Kek

-Hazırladığınız tatlı hamurlarınızın içine bir fiske tuz koyarsanız tatlınız daha da lezzetli olur.

-Kek pişirirken fırın kapağını sık sık açarsanız hem kekin ortası, hem de eğer meyveli pişiriyorsanız, içindeki meyveler dibe çöker. Bu sebeple keki pişirmeye orta ısıda başlamalı, sonra hafif ve en son daha hafif ısıda pişirme işlemi tamamlanmalıdır.

-Kekinizi fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletirseniz kekiniz kalıptan bozulmadan çıkacaktır.

-Kurabiye ya da böreklerinizin ağızda dağılmasını istiyorsanız, hamurlarına bir miktar sirke ekleyebilirsiniz. Kurabiyeler piştikten sonra fırından hemen çıkarın. Çünkü kurabiyeler fırın içerisinde, tepside soğursa yapışır ve parçalanırlar.

Kurabiye

-Tereyağı kullanarak hazırladığınız hamurlarınızı mutlaka buzdolabında yarım saat dinlendirin.

-Hamur işlerinde mayalandırarak yapılan hamurların besin değeri daha yüksektir.

-Mayalı hamur kesinlikle soğuk hava akımına maruz bırakılmamalıdır. Eğer mayalı hamur soğuk hava ile temas ettirilir ise maya yeterince görevini yerine getiremez.

-Hamurunuzu çok hızlı bir şekilde mayalamak istiyorsanız düşük ayarda ısıttığınız fırının içerisine koyabilirsiniz.

Yorumlar

  • Teşekkür ederim

    Halime 12 Şubat 2022 00:41 Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gördünüz mü? rastgele tarifler

error: