Kategoriler

Evde Kendi Başınıza Yapabileceğiniz 8 Sağlık Testi

sağlık testleri

Bazı insanlar ya zamanları olmadığı için ya da doktordan korktukları için çeşitli sağlık testlerini yaptırmazlar. Ancak bir takım önemli sağlık testlerini evde kendi başınıza da yapabilirsiniz. Bu yöntemleri uygulayarak sağlığınızın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu tespit edebilirsiniz.

Evde yapabileceğiniz basit ve hızlı sağlık testlerini sizler için derledik.

8. Endokrin Testi

bel ölçme

Başlıca sağlık göstergelerinden bir tanesi; bel genişliğidir. Bir adet mezura alıp bel genişliğinizi göbek deliğinizin hemen üzerinden ölçün. Bel ölçüsü kadınlarda 88, erkeklerde ise 102’den fazla olmamalıdır.

Bel ölçüleri bu sayılardan fazla olan insanların diyabete yakalanma şansı 5 kat daha yüksektir. 2008 yılında, Japon hükümeti, geniş mideli insanların zorunlu olarak özel antrenmanlar yaparak kilo vermesini sağlayan bir yasa bile çıkarmıştır.

7. Beyin

saat testi

Bu test için ihtiyacınız olanlar; boş bir kağıt, fosforlu bir kalem ve bir arkadaşınızın yardımı. Kağıda bir saat çizin ve arkadaşınıza saati sorun. Örneğin saat 10:10. Daha sonra bu saati gösterecek şekilde akrep ve yelkovanı da çizin.

Bu test beynimizin işlevsel olan bir çok yerini kontrol etmektedir. Kollarımızın hareketini sağlayan, üç boyutlu (mekansal) zekayı sağlayan ve görsel yeteneği sağlayan bölümler bu test ile daha fazla çalışmaya başlar. Eğer bu test sırasında saat çizmekte veya zamanı doğru olarak çizmekte zorluk çekiyorsanız, bu durum bunamanın belirtisi olabilir.

6. Omurga Testi

omurga testi

Bu test için 2 adet tartıya ihtiyacınız var. Tartıları yan yana getirin ve bir ayağınızı birine, diğer ayağınızı da diğerinin üzerine koyun. Vücudunuzun ağırlığı bu iki tartıya da eşit şekilde dağılmak zorundadır. Eğer tartılarda çıkan sayı aynı değilse, kalça kemiğiniz, omurganız veya kafanız, dengesini kaybetmiş olabilir. Bu durumla karşılaşırsanız bir doktora gözüküp gerekli önlemleri almanız gerekebilir.

5. Solunum Sistemi

nefes tutma

Bu yöntemin Shtange testi olarak da bilinir. Bu testi uygulamak için bir adet kronometreye ihtiyacınız olacak.

Ayağa kalkın ve 30 saniye boyunca kalp hızınızı kontrol edin. Sonra oturun ve nefes vermeden 3 kez arka arkaya nefes alın. Daha sonra kronometreyi açıp nefesinizi tutabildiğiniz kadar uzun süre tutun. Nefes verdikten sonra 30 saniye boyunca tekrar nabzını kontrol edin.

Sonuçlar:

  • Eğer nefesinizi 40 saniyeden az tutabiliyorsanız, solunum sisteminiz çok iyi durumda değil demektir. Ortalama nefes tutma süresi 40-49 saniye arasında olmalıdır. Eğer nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız, ciğerleriniz ve solunum sisteminiz çok iyi durumdadır.
  • Kalp hızını ise şöyle hesaplayabilirsiniz;

Testten önceki 30 saniye ve testten sonraki 30 saniye boyunca hesapladığınız kalp atışı aynı olmalıdır.

Eğer arada 1 veya 2 atışlık fark varsa bu durum normaldir. Ancak kalp atış sayısı arasındaki farklar daha fazla ise kalp ve dolaşım sisteminizin daha fazla oksijene ihtiyacı var demektir.

4. Kemik Testi

kemik testi

Tırnaklarınız sağlığınız hakkında bir çok şey söyleyebilir. Eğer tırnaklarınız eğri büğrü, yarılmış veya üzerinde beyaz noktalar varsa, bunların tek sebebi kozmetik problemler değildir. Böyle belirtiler vücudunuzun yeteri kadar B vitamini ve demir gibi mineralleri yeteri kadar almadığının göstergesidir. Aynı zamanda kemik erimesinin başlangıcı da olabilir.

3. Göz Testi

görme testi

Pencerenin çerçevesine 30 saniye boyunca bakın ve gözlerinizi kapatın. Sonra sırasıyla; sol gözünü açın, kapatın ve sağ gözünüzü açın. Eğer gözünüzle gördüğünüz şey bulanık ve eğri büğrü gözüküyorsa bu durum sarı nokta hastalığının veya ciddi görüş kaybının işaretçisi olabilir.

Gözle ilgili başka bir testi de bir otoparkta yapabilirsiniz. Herhangi bir araçtan yaklaşık 20 metre uzaklaşın ve plakasını okumaya çalışın. Eğer okuyamıyorsanız acilen göz doktoruna gitmeniz tavsiye olunur.

2. İşitme Sistemi

işitme sistemi

5-6 metre yakınınızdaki insanların konuşmalarını duymaya çalışın. Eğer hiç bir kelimeyi seçemiyor, sadece kuru gürültü duyuyorsanız acilen doktora gitmelisiniz.

Yukarıdaki testi kalabalık yerlerde uygulamanız tabii ki mümkün değildir. Yüksek müzik çalan kafe gibi yerlerde yanınızda konuşan insanı bile duymayabilirsiniz. Bunun sebebi de maske efektidir. Yani güçlü seslerin olduğu yerlerde zayıf sesler sanki bir maske ile örtülmüşcesine bastırılır ve duyulmaz.

Akıllı telefonlarda da bir çok işitme testi bulunmaktadır. Dilerseniz bir tanesini indirip işitme yetinizi kontrol edebilirsiniz.

1. Karaciğer Testi

karaciğer testi

Bir boy aynasının karşısına geçin ve bütün vücudunuzu baştan aşağı inceleyin. Bel çevresinde yağ katmanları görüyor musunuz ? Bunlar karaciğerinizi çevreleyen viseral yağ tabakalarıdır ve karaciğerin düzgün çalışmasını engellemektedirler.

Gözün beyazında sararma, topak veya yağ varsa veya dilinizin rengi değişmişse; yine karaciğeriniz ile ilgili bir sorun var demektir.

Lütfen bu testleri uygularken, bu testlerin herhangi bir hastalığa tanı koyamayacağını aklınızda bulundurun. Bu testlerin amacı vücudunuzda herhangi bir hastalık ile ilgili belirti olup olmadığını kontrol etmek ve eğer böyle bir belirti varsa acilen doktora gidip hastalığa karşı önlem almanızı sağlamaktır.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gördünüz mü? rastgele tarifler

error: